czwartek, 25 marca 2010
WIELKANOC TUZ TUZ...

Czas na wiosenne i wielkanocne ozdoby.

Zaczyna sie okres kolorowych wydmuszek i wesolych, wiosennych kwiatkow. W moim domu tez nie mogla zabraknac tych elementow.

 

wydmuszkowe drzewko

WIOSENNE SNIADANKO W WIOSENNEJ ZASTAWIE

Nie ma to jak przy pierwszych oznakach wiosny zasiasc do pysznego, wiosennego i slonecznego sniadanka :D.

wiosenna zastawa

Jak sie wam podobaja moje wiosenne naczynka?

środa, 16 grudnia 2009
PIERNIKOWO I ŚWIĄTECZNIE

Tegoroczne pierniczki, przygotowania do świąt i nowe pudła na ciasteczka. :)

pierniczki

pudełko na ciasteczka

pudło na pierniczki

wianek świąteczny

choinka

czwartek, 29 października 2009
Restaurante "Caldea"

Nie za daleko od Madrytu w górach Sierra de Guadarrama, znajduje się mała malownicza miejscowość Rascafría. Znana jest ona z Monasterio del Paular, które warto odwiedzić, a dla wielbicieli gór i przyrody z malowniczych krajobrazów i ciekawych tras do wędrówek. Tak się złożyło, że trafiałam w to miejsce jak narazie tylko jesienią, dlatego z całego serca polecam na jesienne wyprawy. Po jesiennej słocie, lekkim zmęczeniu wędrówką i z chęcia rozgrzania się, zapraszam do cudownego, klimatycznego miejsca jakim jest Restaurante Caldea. Znajduje się na tej samej ulicy co Monasterio, więc nie trudno tam trafić. Miejsce jest wielką kamienną chatą z wielkim kamiennym kominkiem i pięknymi dekoracjami. Co ciekawe prawie wszystkie dekoracje, które widzicie, lampy, szafki, stoły i krzesła są również na sprzedarz. Jedzenie jest pyszne i w przystępnej cenie. Jesinią w szczególności polecam wszelkie specjały grzybowe, ale ja nie rozczarowałam się niczym co tam zjadłam.


Czasem sama się zastanawiam, czy to miejsce rzeczywiście jest tak doskonałe, czy to zmęczenie i przemoczenie, pomaga odbierać wszelkie bodźcce z podwójną siłą, ja gorąco polecam przekonać się o tym samemu.

Po pysznym obiedzie lub kolacji, przy dzwięku trzaskających polan na kominku, zapraszam na koniec ulicy gdzie znajduje się czekoladowy sklep..... hmmmmmmm prawdziwa czekolada,we wszystkich smakach i odmianach jakie sobie wymarzycie.


A jak któś che poćwiczyć hiszpański to zapraszam na ich stronę internetową

JESIENNY STOL

Wazne jest nie tylko jedzenie, ale tez jak je podamy. Oto kilka pomyslow na jesienny stol.

 

środa, 28 października 2009
JESIENNA HERBATKA

Właśnie sobie zdałam sprawę, że prawie przez rok tu nie zaglądałam. Jesienny czas zadumy i przemyśleń :), tak więc zapraszam na herbatkę. Czas tu trochę poodkurzać.

 

wtorek, 02 grudnia 2008
SAŁATKA Z DORSZA I POMARAŃCZY
Tą sałatkę przygotowuje się bardzo szybko , jest bardzo lekka i świeża i co najważniejsze PRZEPYSZNA

  

SKŁADNIAKI:
  • Zielona sałata
  • Dorsz wędzony
  • Czarne oliwki
  • Pomarańcze
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
Do miseczki lub na piękny talerz rwiemy kawałki salaty, na to układamy kawałki obranego pomarańcza. Dodajemy płaty (lub kawałki) wędzonego dorsza, całośc posypujemy drobno posiekanymi, czarnymi oliwkami,dodajemy szczypte soli i polewamy oliwą z oliwek. Już gotowe! A efekt jest wspaniały.
poniedziałek, 24 listopada 2008
MAKARON Z łOSOSIEM I ORZECHAMI

Nie mogę zawieść moich wiernych fanów ;) , więc przelotem jedną nogą jeszcze w butach a drugą już w łóżku, opisze mój sobotni eksperyment.

 

Składniki:

  • Makaron, wdług uznania
  • 150 g łososia wędzonego
  • orzechy włoskie, połamane na kawałki niezbyt drobno
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • kapary
  • 4 łyżki śmietany
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa z oliwek
  • świeża bazylia

Na rozgrzaną oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek chwilę smarzymy. Dorzucamy orzechy, następnie wlewamy śmeitanę, dodajemy kawałki . Podgrzewamy króciutko i na koniec dodajemy kapary i doprawiamy solą i pieprzem. Ukłądamy na talerzu na makaronie i posypupujemy listkami świeżej bazylii. Danie przygotowuje się bardzo szybko, wygląda ładnie a do tego jest naprawdę pyszne, polecam zwłaszcza miłosniką pasty.

 


 

 

poniedziałek, 17 listopada 2008
PIERNIKI

Święta już za miesiąc pomyślałeś już o pierniczkach. Oto wypróbowany wiele razy przepis na przepyszne i aromatyczne pierniczki.

SKłADNIKI:

- 0,5 kg miodu

- 2 szklanki cukru

- 25 dkg masła

- 1 kg mąki

- 3-4 jajka

- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

- 0,5 l mleka

- 0,5 łyżeczki soli

- 2-3 torebki przypraw do pierniczków

- dla koloru i smaku można dodać również 1 lub 2 łyżeczki kakao

Pamiętaj, że pierniczki muszą być bardzo aromatyczne, więc nie żałuj przypraw.

Miód, cukier i masło podgrzewamy w garnku prawie do wrzenia, cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy masa jest jeszcze letnia dodajemy po trochu mąkę, jajka, przyprawy. Sodę ropuszczamy w mleku i dolewamy do całości. Wszystko mieszamy razem, aż do powstania jednolitej masy. Masa nie powinna być płynna, ale równiez nie będzie miała formy zupełnie zwartej. Im dłużej mieszamy ciasto (najlepiej ręką) tym lepiej dla naszych pierniczków :D

Ciasto należy pozostawić w chłodnym miejscu, najlepiej w kamionkowej misie, przykryte czystą szmatką oraz folią (folia musi przepuszczac powietrze). Tak przygotowane ciasto powinno twardnieć około 2-3 tygodni.

W tym czasie wyszukujemy prześliczne foremki i kiedy ciasto jest gotowe, ałkujamy je bardzo cieniutko i pieczemy.

Na koniec można ozdobic różnego koloru lukrami, dla uzyskania brązowego wykorzystaj kakao.

Udanych wypieków i zabawy!!

 

 

 


 

sobota, 15 listopada 2008
POSTRE DEL ABUELO

- jogurt naturalny lub wielokrotnie mielony twaróg

- orzechy włoskie

- miód

Do ładnej deserowej miseczki (jak nie ma, każdy sobie radzi jak może), wlewamy jogurt lub serek, polewamy łyżeczką miodu i na koniec posypujemy posiekanymi owocami. Zdrowy, świeży pyszny deser.

 


 

 
1 , 2 , 3